Sila nás sprevádza – Testovali sme nový Mac Pro a Pro Display XDR

Nedávno sme mali príležitosť niekoľko dní obdivovať a testovať nový Mac Pro s displejom Pro Display XDR.

Na prvý pohľad upúta veľkosť tohto stroja. Je pomerne rozmerný. Aspoň pre oči, ktoré sú privyknuté na úzke rámiky a tenké subtílne zariadenia z Cupertina. A teraz je tu skutočné monštrum.

Keď otvoríte hliníkový kryt, zariadenie je vo vnútri rovnako krásne ako zvonka. Inžinieri Applu navrhli všetko do najmenšieho detailu tak, aby sa jednotlivé komponenty dali ľahko vymeniť. Všetky skrútky a zásuvky sú očíslované, aby ste mohli v správnom poradí zostaviť alebo zase rozobrať napríklad grafický procesor.

Predná strana hliníkového krytu pripomína strúhadlo a celý dizajn je neuveriteľne krásny a masívny. Jeho vnútro je vyplnené penou, aby nezanechával stopy na povrchu oceľového rámu. Okrem toho venovali inžinieri pozornosť aj chladeniu a tomu, aby počítač bežal čo najtichšie aj pri dlhodobej záťaži. Tri ventilátory na prednej strane sa otáčajú rôznou rýchlosťou, vnútorné moduly obsahujú len chladiace otvory.

Pokiaľ ide o porty a konektory, Apple bol viac než veľkorysý. Mac Pro je vybavený štyrmi portmi USB-C s technológiou Thunderbolt 3 a k tomu dvoma konektormi USB-A (s rýchlosťou až 5 Gb/s) na zadnej strane tela. Súčasťou základného modelu sú aj dva HDM porty a jeden Ethernet (10 Gb). Pridaním ďalších grafických kariet sa zvýši aj počet konektorov.

Výkon je vynikajúci pri správnom používaní. My sme pracovali s materiálom BRAW 4K, čo je pre strihanie videa stredná kvalita. A pravdou je, že to nie je špecialita Macu Pro.

Pre nás však bol skutočnou hviezdou testu displej Pro Display XDR. Ide o 32-palcový 6K LCD IPS displej s väčším dynamickým rozsahom než HDR, ako už názov napovedá. Je to skvelá voľba. Svietivosť displeja je až 1600 nitov (nové MacBooky majú približne 500 nitov), čo najviac využijete pri strihaní HDR materiálu, kde môžete krásne vidieť všetky detaily.

Displej je vybavený aj senzorom True Tone, ktorý automaticky prispôsobuje farebnosť okolitému osvetleniu. Ak však potrebujete konzistentné zobrazenie, túto funkciu môžete vypnúť.

Zadná časť displeja vyzerá tiež majestátne. Má rovnaký dizajn pripomínajúci strúhadlo ako Mac Pro. Okrem toho, že tento vzor dobre vyzerá, hrá veľkú rolu v chladení. V strede nájdete štyri porty USB-C, jeden z nich s Thunderbolt 3. Pomocou nich môžete displej pripojiť k Macu Pro alebo k MacBooku Pro. Ďalšie porty sú najmä na pripájanie periférnych zariadení.

Ešte pár slov k stojanu. Na prvý pohľad je o dosť väčší, než sme predpokladali, a pôsobí masívne. Jeho základňu tvorí pevný hliníkový blok, ktorý bezpečne drží a podopiera celý displej. Noha stojana končí malým konektorom, ktorý je kľúčom k celej mágii tohto displeja.

K stojanu sa displej pripája magneticky, čo odráža celkovú jednoduchosť prístupu Applu. Podobne aj fakt, že také mohutné zariadenie môžete ľahko posunúť hore alebo dole dotykom dvoch prstov bez toho, aby ste zmenili zorný uhol.

Otočiť celý displej na výšku je rovnako jednoduché. Stačí na zadnej strane stojana uvoľniť zarážku a displej otočiť. Vďaka zabudovanému gyroskopu sa obsah prispôsobí. Pro Stand je na trhu naozaj jedinečným príslušenstvom a trošku odvážna cenovka má svoje opodstatnenie.

V porovnaní so svojím predchodcom znamená Mac Pro obrovský krok vpred, je to jedinečné riešenie pre profesionálne použitie. Je modulárny, len tak rýchlo nezastará a má všetko, čo máme na zariadeniach Apple radi. Pro Display XDR môže byť skvelou voľbou pre mnohých ďalších užívateľov, keďže si výborne poradí s materiálom v rozlíšení 4K i 6K.