Tajomstvá novej aplikácie Nájsť – Zdieľajte svoju polohu s priateľmi

Operačné systémy iOS 13 a macOS Catalina nám priniesli novú aplikáciu Nájsť, ktorá v sebe spája aplikácie Nájsť môj iPhone a Nájsť priateľov. Poďme sa pozrieť, ako táto komplexná novinka funguje.

Niektoré funkcie boli dostupné už v oddelených aplikáciách, nový operačný systém ich však spája do jednej aplikácie s názvom Nájsť, ktorá je rozšírená o ďalšie nové funkcie. Nová aplikácia má tri karty: Ľudia, Zariadenia a Ja.

Nové riešenie je transparentnejšie, ľahko sa používa a má moderný vzhľad. Umožňuje zistiť polohu priateľov a zariadení v jednej aplikácií, a to aj v pôsobivom tmavom režime.

Nájdite ľudí

V prvom článku série o aplikácii Nájsť sa budeme venovať ľuďom. V karte Ľudia nájdete polohu seba a svojej rodiny a priateľov (prípadne ďalších ľudí, ktorí s vami zdieľajú svoju polohu). Tu môžete zdieľať vlastnú polohu a požiadať o povolenie vidieť polohu druhých. Stačí povoliť zdieľanie polohy v Nastaveniach.

  • Otvorte aplikáciu Nastavenia a vyberte položku [vaše meno].
  • Vyberte položku Nájsť.
  • Zapnite funkciu Zdieľať moju polohu.

Keď budete mať funkciu Zdieľať moju polohu zapnutú, môžete začať zdieľať svoju polohu s vašimi kontaktmi pomocou aplikácie Nájsť. Alebo zdieľať svoju polohu s kýmkoľvek prostredníctvom správy.

Zdieľajte svoju polohu

  • Otvorte aplikáciu Nájsť a vyberte kartu Ľudia.
  • Vyberte Zdieľať moju polohu alebo Spustiť zdieľanie polohy.
  • Zadajte meno alebo telefónne číslo osoby, s ktorou chcete svoju polohu zdieľať.
  • Vyberte Odoslať.
  • Zvoľte, či polohu chcete zdieľať jednu hodinu, do konca dňa alebo zdieľať natrvalo.
  • Vyberte OK.

Daná osoba môže teraz sledovať vašu polohu, až kým neuplynie určený čas alebo kým zdieľanie nevypnete.

Pri viacerých zariadeniach Apple si môžete vybrať, z ktorého sa budú informácie odosielať. Ak máte iPad aj iPhone a doteraz sa zdieľala poloha vašeho telefónu, otvorte aplikáciu Nájsť na iPade, klepnite na kartu Ja a vyberte možnosť Tento [zariadenie] značí moju polohu. Odteraz bude informácie o vašej polohe vašim priateľom odosielať iPad.

Žiadosť o zdieľanie polohy

Ak chcete začať sledovať niečiu polohu, musíte s danou osobou najprv zdieľať vlastnú polohu. Potom postupujte takto:

  • Otvorte aplikáciu Nájsť a vyberte kartu Ľudia.
  • Vyberte osobu, s ktorou zdieľate svoju polohu.
  • Prejdite dolu, zvoľte Požiadať o sledovanie polohy a vyberte OK.

Od tejto chvíle je na druhej osobe, aby vám povolila prístup k údajom o svojej plohe. Pokiaľ sa tak stane, môžete sledovať jej pohyb na mape. Klepnutím na priateľa a možnosť Navigovať, sa môžete nechať doviesť na miesto, kde sa nachádza. Ďalej si môžete pozrieť kontaktné údaje priateľov, pridať ich medzi obľúbených alebo nastaviť upozornenia, pokiaľ sa ich poloha zmení.

Ak máte prístup k polohe druhej osoby, ale jej miesto sa nezobrazuje, znamená to, že sa nedá určiť. Dôvodom môžu byť problémy s pripojením, to, že zariadenia spolu nekomunikujú, alebo druhá osoba nemá zapnuté zdieľanie polohy. Údaje o svojej polohe si môžete pozrieť v menu Nastavenia > Súkromie > Lokalizačné služby > Zdieľať moju polohu.

V našom ďalšom článku sa dozviete, aké úkony sú dostupné v karte Zariadenia.