Test 15” MacBooku Pro 2018 – Najsilnejší laptop Applu v histórii

Možnosť otestovať najvýkonnejší Apple laptop vôbec som mal počas celých troch dní. Za ten čas som si mohol urobiť celkový obraz o tom, čo dokáže špičkový prenosný stroj v roku 2018 a do akej miery máme veriť rečiam o prehrievaní, ktoré sa teraz šíria. Dámy a páni, dovoľte mi podeliť sa s vami o výsledky testu najnovšieho 15” MacBooku Pro.

V minulosti som kvôli výkonu vždy uprednostňoval desktopové počítače, takže laptopy, ktoré som vlastnil nikdy nepatrili k absolútnej špičke. Dnes nájdeme na trhu množstvo laptopov, ktoré sú porovnateľné so stolovými počítačmi, vždy však za cenu určitých kompromisov. Tie, ktoré sú podobne výkonné ako našľapané desktopy, sú dosť ťažké, obvykle vážia 4 – 5 kíl. O výdrži batérie tu nehovoríme, dôležitý je výkon a chladenie počítača. Jednoducho nie sú to modely, ktoré by ste chceli nosiť v batohu na každodenné použitie.

Výkon. Prenosnosť. Výdrž batérie

Apple vytvoril produktový rad MacBook Pro ako emblém prenosnosti, výdrže batérie a výkonnosti. Najnovší a najvýkonnejší člen tohto radu je teraz 15” MacBook Pro 2018, ktorý má najsilnejší hardvér aktuálne na trhu. Otestoval som model s procesorom i7, 2,2 Ghz, ktorý má 6 jadier, zatiaľ čo predchádzajúca generácia mal len 4 jadrá. K tomu 16GB DDR4 RAM a obvyklých 256 GB (neuveriteľne rýchly) SSD disk.

V tomto teste sa nebudeme venovať veciam, ako sú porty alebo nové funkcie, pretože o nich sme už písali v recenzii 13” modelu. Musím však priznať, že vždy, keď ho mám v rukách, žasnem, aký nádherný produkt sa Applu podarilo vytvoriť. Aj keď True Tune nemusí byť v prípade takéhoto počítača vždy výhodou, na konci dňa je cítiť, že táto technológia je dobrá pre oči. Preto je fajn, že je súčasťou nových modelov. Zrejme však nie je dôvodom, prečo sa ľudia rozhodnú pre najnovší našľapaný stroj. Poďme však priamo k veci – k výkonu.

V práci väčšinou používam softvér pre strihanie videa, kompozíciu obrazu a animáciu, takže vidím jasne silné a slabé stránky, čo sa týka využitia zdrojov. Pri rendrovaní projektov pracuje každý program s inými algoritmami, nehovoriac o rôznych kodekoch, ktoré tiež ovplyvňujú rýchlosť celého procesu. Sú to veci, ktoré sa človek časom naučí, aby pracoval na svojom počítači čo najefektívnejšie.

Mal som dokonca možnosť robiť na 15” MacBooku Pro náš nový tajný projekt. Takže som hneď prešiel z iMacu na tento zázrak. Aj keď som porovnával s najsilnejšou desktopovou konfiguráciou z roku 2014, nebol to dobrý nápad porovnávať laptop s desktopom. Som si však istý, že o tom, aké by to bolo nahradiť desktop laptopom, snívajú mnohí profesionálni užívatelia.

Náš najnovší projekt som strihal v DaVinci Resolve a po skončení som rozmýšľal, či by tento laptop skutočne mohol nahradiť môj iMac, tak som začal s exportovaním projektu na oboch počítačoch. Urobil som to niekoľkokrát s rôznymi nastaveniami a, ako som očakával, výsledky sa rôznili. Niekedy bol rýchlejší nový MacBook Pro, niekedy desktop, v závislosti na tom, aké nastavenia rendrovania som použil.

Aby sme však nehovorili len tak, pozrime sa na konkrétne výsledky testov. Pri videu s 24fps – 1080p a Apple ProRes 442 HQ v DaVinci Resolve bol 15” MacBok Pro asi o 5 – 10 % rýchlejší. Vo Final Cute s tými istými podmienkami dosiahli obidva počítače rovnakú rýchlosť. V Adobe Premiere som použil kodeky h.264, ktoré sa používajú aj v YouTube testoch. Aj keď som predpokladal, že iMac tu MacBook Pro porazí, nemyslel som si, že bude až 4 – 5-krát rýchlejší. Na ukážku toho, že takéto porovnania sú vlastne nezmyselné, som exportoval ten istý projekt s kodekom h.265 a vtedy bol zase MacBook Pro 2-krát rýchlejší.

Aby sa ukázalo zvýšenie výkonu oproti starším modelom, požičal som si MacBook Pro model z roku 2016 a pokračoval vo svojej práci na novom modele v rozlíšení 8K. Atmosféra začala byť horúca. Aj keď 40 – 50 % zvýšenie výkonu viditeľné v benchmarkoch nebolo vždy tak jednoznačné, nový MacBook Pro bol v takmer všetkých prípadoch rýchlejší. S kodekmi h.265 si poradil oveľa lepšie ako jeho predchodca spred dvoch rokov.

Pochopiteľne, tieto výsledky sú ovplyvnené rýchlosťou disku. Takže keď porovnáme 512 GB model s 256 GB, väčší bude vo výhode. Vyskúšal som to tiež a model z roku 2016 dokázal poraziť najnovší hardvér vďaka výraznému rozdielu v SSD disku.

Pointa? Pri optimálnych nastaveniach je nový MacBook Pro neskutočne rýchlym a silným strojom, ktorý udrží krok s desktopovou triedou.

Prehrievanie

Teraz už zostáva len napísať čo-to na tému prehrievania, o ktorom sa v posledných dňoch všade hovorí. Je jasné, že mnohí sa zháňaním kliknutí živia, ale ako sa hovorí: bez vetra sa ani lístok nepohne. Je pravda, že 2018 MacBooky Pro sa zohrejú pomerne rýchlo, takže ich výkon je o o 20 – 25 % nižší ako teoretické maximum. Rovnako ako v prípade minuloročných modelov a tých spred dvoch rokov.

Apple teda pravdepodobne obetoval určité zmeny vo výkone na oltár prenosnosti zámerne. Nový model drží priemerný hodinový takt 2,2 Ghz. 4,1 Ghz napísaných na balení nového počítača platí v prípadoch, keď otvárate aplikáciu. Hodinový takt nie je známy u všetkých jadier a Intel neuvádza, koľké z ôsmych jadier dosiahnu najvyššie číslo.

Verdikt

Rád by som nahradil svoj našľapaný desktop novým MacBookom Pro, z dlhodobého hľadiska to však pre mňa osobne nie je dobré rozhodnutie. Keď si však uvedomím, že ide o zariadenie, ktoré sa zmestí do malého batohu bez toho, aby ma z neho bolel chrbát, určitá obeta by vôbec nebola bolestivá. Apple načúval užívateľom, vložil do nového MacBooku Pro najsilnejší hardvér vôbec a vytvoril tak najvýkonnejší prenosný Mac v histórii.

Pevne verím, že pre tých, ktorí potrebujú výkon a prenosnosť zároveň, je nový MacBook Pro dokonalým počítačom. Pokiaľ však nepatríte k profesionálom, ktorí silu procesora skutočne využijú, môžete si vybrať aj 13-palcový model s väčším diskom, ktorý si tiež plní svoju úlohu.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.