Tipy, ako naplno využívať Launchpad na Macu

Launchpad na Macu vám môže pripomínať plochu na iPhone alebo iPade. Je to príjemná úhľadná mriežka pozostávajúca z aplikácií. Keď si stiahnite aplikácie z App Storu, zobrazia sa hneď v Launchpade a tam s nimi môžete pracovať ďalej.

Na Macu je treba Launchpad otvoriť, nie je jednoducho na ploche tak ako mriežka aplikácií na ploche mobilných zariadení. To môže byť dôvodom, prečo tento praktický nastroj často nevyužívame tak, ako by sme mohli.

Máme pre vás preto niekoľko tipov, ako z Launchpadu na Macu vyťažiť maximum, pre prípad, že sa rozhodnete ho viac používať.

Ako otvoriť Launchpad

K Launchpadu sa na Macu dostanete viacerými spôsobmi:

  • Kliknite na ikonu Launchpadu v Docku.
  • Kliknite na Launchpad v priečinku aplikácií.
  • Použite kláves F4 (fn + F4).
  • Zovrite na trackpade palec a tri prsty.
  • Keď je Launchpad otvorený, podľa počtu bodiek dolu zistíte, koľko stránok aplikácií máte. Na prechádzanie medzi jednotlivými stranami potiahnite prstom po trackpade alebo použite myš.

Urobte si z Launchpadu aktívny roh

Aktívne rohy na Macu slúžia na rýchly prístup k veciam, ako sú aplikácie alebo Mission Control. Praktické je, že Launchpad je tiež na zozname možností aktívnych rohov. Môžete ho potom otvoriť tým, že presuniete ukazovateľ myši do jedného zo štyroch rohov obrazovky.

Ak si chcete nastaviť Launchpad ako aktívny roh, postupujte takto:

  • Kliknite na ikonu Apple v hornej lište > Systémové nastavenia.
  • Zvoľte položku Plocha a Šetrič.
  • Kliknite na tlačidlo Aktívne rohy vpravo dole.
  • V rozbaľovacom menu rohu, ktorý chcete použiť, zvoľte Launchpad.
  • Potom môžete zavrieť okno Systémových nastavení a vyskúšať to. Pomocou myši alebo trackpadu presuňte kurzor do rohu obrazovky a Launchpad by sa mal okamžite otvoriť.

Aplikácie v Launchpade

Aplikácie stiahnuté z App Storu sa objavia v Launchpade automaticky. Nie však tie, ktoré ste stiahli z internetu. Ak chcete do Launchpadu pridať aplikáciu, ktorú ste stiahli z iného zdroja, stačí ju presunúť z aktuálneho umiestnenia na Macu do priečinka Aplikácie.

Ako usporiadať aplikácie

Podobne ako na iPhone a iPade aj v Launchpade si môžete aplikácie usporiadať a rozdeliť do priečinkov. Je to dobrý spôsob, ako si aplikácie roztriediť podľa frekvencie používania alebo podľa účelu.

Ako presúvať aplikácie

Aplikáciu presuniete tak, že na ňu kliknete a podržíte. Potom ju pretiahnite na nové miesto v Lauchpade. Zároveň sa budú hýbať aj ďalšie aplikácie. Uvoľnite aplikáciu na želanom mieste.

Ako používať priečinky

Priečinok vytvoríte tak, že kliknite a podržíte prvú aplikáciu, ktorú doň chcete umiestniť. Potiahnite ju na inú aplikáciu, ktorá má ísť tiež do tohto priečinka. Priečinok sa vytvorí automaticky ako v iOS. Uvoľnite aplikáciu do priečinka. Priečinok môžete pomenovať tak, že kliknete na prednastavený názov a prepíšete ho.

Ak chcete pridať do priečinka ďalšiu aplikáciu, postupujte rovnako – kliknite, podržte a pretiahnite do priečinka. Ak chcete aplikáciu z priečinka odstrániť, kliknite na ňu, podržte a pretiahnite ju mimo priečinka. Ak v priečinku nezostanú žiadne aplikácie,vymaže sa.

Ako vymazať aplikácie

Na Macu je niekoľko spôsobov, ako vymazať aplikácie, a jedným z nich je aj pomocou Launchpadu.

Ak chcete vymazať aplikáciu pomocou Launchpadu, kliknite na ňu a podržte, kým sa začne chvieť. Potom kliknite na „x“ v hornom rohu a potvrďte, že aplikáciu chcete odstrániť kliknutím na Vymazať. Ďalší spôsob, ako aplikácie dostať do režimu chvenia, je podržať kláves Option.

Majte však na pamäti, že tento úkon nevymaže aplikáciu len z Launchpadu, ale odstráni ju z vášho Macu. Aplikácie, ktoré v rohu nemajú „x“, nemožno v Launchpade vymazať. Sú to napríklad aplikácie Mail, Kalendár alebo utility aplikácie, ktoré boli na Macu predinštalované.

Ako používať vyhľadávanie v Launchpade

Ak máte na svojom Macu nainštalované množstvo aplikácií a potrebujete rýchlo nájsť jednu z nich, môžete v Lauchpade použiť vyhľadávanie.

Stačí napísať jej názov do vyhľadávacieho poľa hore. Zobrazí sa len vyhľadávaný titul, takže na aplikáciu môžete rovno kliknúť alebo stačiť kláves Return, aby ste ju otvorili.

Ako skontrolovať sťahovania

Počas sťahovania aplikácií z App storu sa zobrazuje status sťahovania pri ikone Lauchpadu v Docku. To je ďalšie praktické využitie Launchpadu – vidíte, že sa aplikácia sťahuje, aká je jej veľkosť a kedy sa sťahovanie dokončí.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.