Ako sa správne starať o MacBook. Užitočné tipy o čistení a údržbe.

Staraj sa o svoj MacBook, predĺžiš jeho životnosť. Prezradíme tí, ktoré programy ťa zbavia zbytočných súborov a uvoľnia miesto na disku. Zároveň zistíš, ako Mac čistiť a kedy je dobré ho vziať do servisu.

Stiahni si zadarmo tieto programy a vyčisti disk od zbytočných súborov

Nemusíš byť veľkým ajťákom, aby si zvládol svoj MacBook zbaviť softvéru, ktorý zbytočne zaberá miesto na tvojom disku. Po odinštalovaní aplikácií zostávajú v počítači rôzne zvyšky súborov. Namiesto ručného vyhľadávania radšej stiahni niektorý z nižšie odporúčaných programov. Ten to zvládne za pár sekúnd.

CCleaner

CCleaner si poradí s nepotrebnými súbormi vo vnútri macOS. Zmaže aj históriu prehliadania prehliadačov a ďalšie digitálne stopy. Ovláda sa veľmi ľahko. V ľavom menu zvolíš typ akcie (napríklad čistenie) av pravej časti potvrdíš. Program zanalyzuje systém a vyberie nepotrebné súbory.

Vďaka CCleaneru môžeš tiež zmazať programy, ktoré nevyužívaš. V sekcii Nástroje vyber program na zmazanie a počas chvíľky po ňom nezostanú v systéme žiadne zvyškové dáta.

OnyX

Inštaláciou OnyXu získaš ďalší čistič, ktorý behom chvíľky preskenuje tvoj operačný systém a vyhľadá zbytočné súbory. V programe vyhľadaj sekciu Údržba a zvoľ súbory a priečinky, ktoré chceš prečistiť.

AppCleaner

Ďalší program na odstránenie zvyškových súborov. Funguje na systém drag and drop. Otvor AppCleaner a pretiahni doň ikonu appky, ktorej sa chceš zbaviť. Stačí pár sekúnd a svojmu MacBooku uvoľníš miesto na disku.

Prach a ďalšie nečistoty obmedzujú výkon

Klávesnicu a obrazovku zvládneš vyčistiť jemnou handričkou, ktorá nepúšťa vlákna. Nepoužívaj hrubé látky, utierky alebo obrúsky, mohli by laptop poškriabať. Čisti jemnými pohybmi, vyvaruj sa silnému treniu. Handričku môžeš navlhčiť čistiacim prostriedkom, ktorý neobsahuje bielidlo alebo peroxid vodíka.

Hoci sa o počítač dobre staráš, nikdy úplne nezamedzíš vniknutiu prachu a ďalších nečistôt do jeho ústrojenstva. Pre dôkladnejšie vyčistenie vyhľadaj autorizovaný servis MacBookov, v ktorom ťa zbaví nečistôt vo vnútri. Tieto častice majú vplyv na stratu výkonu, prevádzkovú teplotu a hlučnosť, preto čistia MacBook pravidelne.

Chraň MacBook pred vlhkom a teplom

Vyvaruj sa veľkým teplotným výkyvom a nadbytočnej vlhkosti. MacBook v takých podmienkach nefunguje na 100%. Laptop chráň pred priamym slnkom a nepoužívaj ho na pláži, kde sa do neho môže dostať soľ a poškodiť hardvér.

Pozeráš filmy z vane? Robíš chybu. Prostredie kúpeľne MacBooku vôbec nesvedčí. Počítaču neprospieva vodná para, kvôli ktorej vnútro stroja rýchlejšie skoroduje.

Aké prostredie je optimálne? Skôr chladnejšie a suché s okolitou teplotou 10 až 35 °C. Počas práce polož MacBook na pevný povrch, na zabezpečenie cirkulácie vzduchu. Pokiaľ pracuješ z postele, daj pozor, aby perina neupchala vetrací priestor. Zváž tiež nákup chladiacej podložky s vetrákom, ktorá MacBook udrží v ideálnych podmienkach.

Dopraj laptopu prestávku

Aj MacBook potrebuje pauzu. Len režim spánku však nestačí. Po nejakej dobe stroju prospeje kompletné vypnutie, pretože aj v obmedzenom móde čerpá energiu nutnú na prevádzku základných komponentov. Zamedzíš tak zbytočnému opotrebovaniu hardvéru a ušetríš za energiu.

Rovnako odporúčame po vypnutí odpojiť aj nabíjačku, nech je MacBook kompletne odstavený od elektriny. Ak sa bez režimu spánku nezaobídeš, raz za čas MacBook reštartuj. Počítač načíta všetky operácie od začiatku a tým urýchli ich chod.

Ak svojmu MacBooku Pro alebo MacBook Air venuješ dostatočnú starostlivosť, pošliape pekne plynule a práca ti pôjde od ruky.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.