Uchovajte svoje spomienky a píšte si denník

Umenie denníkov sa v poslednej dobe teší obnovenému záujmu verejnosti. Knihy popisujú výhody vedenia denníku a obchody sú plné ručne vyrábaných zápisníkov určených na zaznamenanie vašich zážitkov a myšlienok. Ak však chcete začať od začiatku a zachytiť tie najdôležitejšie momenty jednoducho, stačí si stiahnuť aplikáciu. Zozbierali sme pre vás najviac odporúčané aplikácie pre iOS a podrobne sa pozreli na jednu z najobľúbenejších.

Písanie denníku môže mať niekoľko funkcií a účelov. Vo svojej pôvodnej podobe je to záznam denných udalostí vo forme príbehov, myšlienok alebo vizuálnych spomienok. Denník je často písaný denne a môže obsahovať zoznam denných činností, podrobný popis obeda alebo len jednoduché ohodnotenia dňa. Kreatívne, terapeutické alebo meditatívne využitie denníka je zároveň cvičením vo voľnej asociácii, ktorá nechá vyvstať všetky skryté myšlienky, pocity a ďalšie prejavy vedomia. Spisovateľom sa písanie denníka odporúča ako dôležitejšie cvičenie, ktoré pomáha vybrúsiť kreatívne nástroje. Vizuálne typy zase radi zbierajú fotky, kresby a svoje emócie nechajú voľne prúdiť na (alebo obrazovku) farebným a umeleckým spôsobom.

Odporúčané postupy vedenia denníka

Centrum pre denníkovú terapiu vytvorilo súbor pravidiel pre efektívne písanie denníka. Je to veľmi jednoduché: PÍŠTE (Write). „O čom (What) chcete písať? Premýšľajte (Reflect) o tom. Stíšte sa na chvíľu, upokojte svoje dýchanie, preskúmajte (Investigate) svoje myšlienky a pocity. Vyhraďte si čas (Time), aby ste písali aspoň 5 minút denne. Zakončite (Exit) strategicky introspekciou. Prečítajte si, čo ste napísali a zamyslite sa nad tým na chvíľku. Svoje závery si zhrňte v jednej alebo dvoch vetách.“ Pokiaľ ste ešte na pochybách, zadajte si do Googlu „benefits of journaling“. Prvý link je 83 výhod písania denníka pre zvládanie depresie, úzkosti a stresu. Ešte potrebujete presviedčať?

Najlepšia aplikácia na vedenie denníka

iPhone alebo iPad, vaši takmer neustáli spoločníci, sú skvelým plátnom, na ktorom môžete namaľovať obraz svojho života. Denníkové aplikácie sú väčšinou flexibilné, kombinujú text, fotky a ďalšie médiá. Čím viac, tým lepšie, ale pre jednoduché používanie postačí aj text a fotky. Aké ďalšie kritéria vziať do úvahy pri výbere denníkovej aplikácie? Rozhodne bezpečnosť, pretože denníky často ukrývajú naše najhlbšie myšlienky, nehovoriac o tajomstvách a súkromných fotkách. Dizajn, automatické sledovanie a užívateľské rozhranie môžu byť tiež dôležitými faktormi.

Day One Journal

Day One Journal je považovaný za jednu z najobsiahlejších ale zároveň ľahko použiteľných denníkových aplikácií. Stal sa aplikáciou roka a získal aj ocenenie Apple Design Award. Zoznam vstupných zdrojov je pôsobivý: súbory, feedy, kresby, fotky, text (na videu sa pracuje). Je to veľmi všestranná aplikácia, funkcie, ktoré nepotrebujete, však môžete ľahko vypnúť alebo ignorovať. Zbytočné možnosti vám tak nebudú zavadzať pri jednoduchom používaní, ktoré ste si osvojili ako svoj ideálny spôsob vedenia denníka.

Day One Journal môže byť čím len chcete: jednoduchým denným záznamom, zbierkou aktivít a údajov o vašom živote alebo expresívnym vyjadrením.

Zoznam vybraných funkcií:

  • podpora Markdown,
  • synchronizácia medzi iPhonom, iPadom a Macom,
  • geotagovanie záznamov vašou aktuálnou polohou a počasím,
  • označenie vášho aktuálneho stavu aktivity,
  • exportovanie všetkých záznamov ako plain text alebo PDF.
  • tagovanie položiek, možnosť označiť ich ako extra špeciálne.

Prémiová verzia (za 24,99 eur ročne) umožňuje bezpečnú zálohu vašich dát, vytváranie neobmedzeného množstva denníkov a ďalšie funkcie.

Ďalšie denníkové aplikácie

Kým Day One Journal vám umožní vybrať si z širokej ponuky funkcií a vytvoriť tak denník svojich snov, iné, menej komplexné aplikácie sú určené na konkrétnejšie účely. Ak už presne viete, čo od denníka očakávate, možno sa vám budú hodiť.

Journey

Alternatíva k Day One Journal, ktorá skvele funguje na všetkých zariadeniach a platformách. Podporuje upload väčšieho množstva obrázkov, audia alebo videa, synchronizuje sa s Google Drive, exportuje do viacerých formátov, automaticky zaznamenáva polohu a počasie, je chránená heslom a dokonca vie importovať záznamy z Day One Journal. Pre iOS je bezplatná, na Macu za ňu dáte jednorazovo 21,99 eur.

Momento

Momento vám umožňuje zachytiť momenty vašeho života (vo forme poznámok, fotiek, videí, ľudí a tagov) len niekoľkými ťuknutiami a automaticky zbiera na jednom mieste vaše denné aktivity, posty a fotky zo sociálnych sietí, aplikácií a zariadení, ktoré každodenne používate. Táto aplikácia je možno najlepším riešením pre ľudí, ktorí sú aktívni na sociálnych sieťach a chcú udržať prehľad o svojom živote. Momento je zdarma pre 1–3 kanály sociálnych sietí (prémiová verzia s viacerými feedmi a fotkami stojí 4,49 eur ročne).

Grid Diary

Táto aplikácia vám vďaka šablónam a námetom na premýšľanie pomôže začať písať denník od začiatku. Vďaka Grid Diary sa budete môcť zamerať na aspekty svojho života, ktoré budete chcieť sledovať, od denných záznamov až po sledovanie nálady alebo plánovanie osobných cieľov…

Predplatné stojí: 1,49 dolárov mesačne s 3-dennou skúšobnou dobou a 14,99 ročne s 2-týždennou skúšobnou dobou.

Five Minute Journal

Táto aplikácia sľubuje, že vás urobí „šťastnejšími za 5 minút denne s jednoduchým denníkom postaveným na overených princípoch pozitívnej psychológie“. Odporúča ju guru Tim Ferris a je super jednoduchá: stačí nastaviť si pripomienku na začiatok a koniec dňa, zapísať päť vecí, na ktoré sa tešíte alebo za ktoré ste vďační,… a opakovať. Five Minute Journal ponúka tradičné možnosti denníka, ako sú multimediálne vstupy, ale vyniká hlavne ako denník vďačnosti pre tých, ktorí sa chcú zamerať na pozitívnu stránku svojho života. To nie je zlý prísľub za 5,49 eur, čo poviete?

Začali ste si niekedy viesť denník?

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.