Unsplash –  Státisíce fotiek zdarma

App Store je plný aplikácií, ktoré ponúkajú bezplatné pozadia. Väčšina z nich je plná reklám a kvalita fotiek je tiež občas pochybná. S Unslash na ne teraz môžete pokojne zabudnúť.

Zmena pozadia na vašom zariadení môže byť povestnou čerešničkou na torte. Aj keď osobne preferujem originálne pozadia od Applu, občas ma začnú rýchlo nudiť. Vtedy ma zachráni Unsplash.

Unsplash je komunitná stránka pre zdieľanie fotografií, ktorá vznikla v roku 2013. Založili ju traja mladí tvorcovia, aby tu bezplatne uverejňovali svoje dosiaľ nepoužité diela. Digitálna galéria začala s približne desiatimi fotkami denne, dnes ich je na stiahnutie viac než 850 tisíc a počet jednotlivých užívateľov, ktorí nahrávajú snímky, prekročil 100 tisíc.

Na službe je najlepšie to, že fotky možno využiť na najrôznejšie účely. Môžete si ich stiahnuť zdarma, použiť ich bez odkazovania na zdroj napríklad na vytvorenie svojej stránky, marketingových materiálov alebo v rámci iných projektov. Rozlíšenie je dostatočne vysoké a dokonca aj fotky s pomerom strán 16:9 sa dajú ľahko orezať na veľkosť vhodnú pre pozadie telefónu. 

Zbierka, ktorá bola prístupná len cez prehliadač, má teraz vlastnú aplikáciu. Tá zaberie len 3,7 MB, je rýchla a stabilná, jej dizajn je čistý a transparentný. Najlepšie na nej je skvelé prehliadanie, vďaka ktorému máte prístup k veľkému počtu relevantných výsledkov hľadania.

Ak chcete fotku stiahnuť, stačí stlačiť tlačidlo v pravom rohu a už je vo vašej knižnici fotiek. Môžete si tiež pozrieť detaily ako rozlíšenie, použitý fotoaparát, clona, hodnota ISO a podobne. 

V súlade s najnovšími trendmi je aplikácia dostupná aj v tmavom režime. Osobne mi je to vcelku jedno, pretože 90 % displeja zaberú fotky samotné, pre niekoho to však môže byť dôležité. A nezobrazujú sa žiadne reklamy – aspoň v posledných mesiacoch som sa nestretol ani s jednou.

Pre používanie Unsplash si nemusíte ani vytvoriť účet, prehliadanie a sťahovanie funguje bez problémov aj bez prihlásenia. Vstup do komunity prináša výhody ako možnosť nahrávať fotky a vytvárať si vlastné zbierky. Okrem verzie pre iOS existuje aj aplikácia pre macOS, ale aj webový prehliadač poslúži skvele. 

Aké máte aktuálne pozadie?

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.