Vaše súkromie je vo vašich rukách

Pozrite sa, ako môžete využiť bezpečnostné funkcie iPhonu na maximum.

Málokto si asi dokáže predstaviť, že by strávil aspoň jeden deň bez svojho inteligentného telefónu. V dnešnej digitálnej dobe ich neustále používame nielen v práci, ale prakticky vo všetkých bežných životných situáciách. Naše inteligentné telefóny sa tak či onak stávajú veľmi rozsiahlou zbierkou údajov, ktoré vytvárajú pomerne presný obraz nášho života. Uchovávajú naše najcitlivejšie informácie, kontakty, aktuálnu polohu, fotky, e-maily, textové správy alebo finančné údaje, a preto nie je vhodné podceňovať význam dôkladných opatrení na ochranu súkromia a zabezpečenie našich zariadení.

Zabezpečenie proti strate alebo krádeži

Zariadenia od Apple sú dlhodobo známe ako najbezpečnejšie na trhu, čo sa týka rizika straty alebo krádeže, a s každou aktualizáciou systémov sa tieto bezpečnostné prvky neustále zdokonaľujú. Ak vlastníte iPhone, ktorý má zapnutý zámok aktivácie na iCloud, je prakticky nemožné, aby sa doň dostal niekto cudzí. Od verzie systému iOS 17.3 Apple zaviedol novú bezpečnostnú a veľmi užitočnú funkciu nazvanú Ochrana odcudzených zariadení, ktorá je určená na obranu proti nepravdepodobným prípadom, keď by vám niekto ukradol iPhone a zistil váš prístupový kód ešte predtým, ako by ste stihli urobiť akékoľvek opatrenia.

„Ochrana odcudzeného zariadenia prináša ďalšiu vrstvu zabezpečenia, keď je váš iPhone mimo známych miest, ako je domov alebo práca, a pomáha chrániť vaše účty a osobné údaje v prípade krádeže iPhonu. V prípade, že sa váš iPhone nachádza na neznámom mieste, sú niektoré akcie, ako prístup k uloženým heslám a kreditným kartám, vyžadujú biometrické overenie pomocou Face ID alebo Touch ID. Niektoré bezpečnostné akcie, ako je zmena hesla k Apple ID, tiež vyžadujú, aby ste počkali hodinu a potom vykonali druhé overenie pomocou Face ID alebo Touch ID. To zaručuje, že aj keby niekto náhodou získal váš prístupový kód, nemôže uskutočniť žiadne zásadné zmeny vo vašom účte alebo zariadení.” hovorí Retail Manager, Tomáš Břečka z iSTYLE.cz.



Bezpečné prehliadanie internetu

Natívny prehliadač Safari, ktorý je integrovaný vo všetkých zariadeniach od Apple, poskytuje robustné bezpečnostné mechanizmy na ochranu súkromia a bezpečnosť používateľov. Safari bolo od základov navrhnuté tak, aby chránilo súkromie používateľov a neustále prichádza s novými bezpečnostnými funkciami, ktoré zabezpečujú ochranu pred sledovaním naprieč webmi a minimalizujú množstvo údajov prenášaných tretím stranám.

Jednou z takýchto funkcií je Inteligentná prevencia sledovania, ktorá využíva strojové učenie na efektívne blokovanie webových trackerov, ktoré zbierajú informácie o vašej aktivite, a následne na základe týchto údajov zobrazujú reklamu, a tiež skrýva vašu IP adresu pred nimi. Prehľad všetkých trackerov, ktoré inteligentná prevencia sledovania v Safari blokuje, nájdete v paneli nástrojov.

Medzi ďalšie dôležité funkcie patrí napríklad ochrana pred fingerprintingom, ktorá bráni inzerentom identifikovať zariadenie na základe jeho unikátnych charakteristík, alebo monitorovanie hesiel, ktoré pravidelne kontroluje, či nie sú uložené heslá medzi únikmi údajov a upozorňuje používateľa na potenciálne riziká, pričom neodhaluje ich obsah. Odporúča sa tiež využívať anonymné prehliadanie, ktoré neukladá históriu navštívených stránok ani vyplnené údaje a automaticky uzatvára neaktívne okná.

Pre ešte väčšie súkromie pri prechádzaní webom je v rámci iCloud možnosť tzv. Privátneho prenosu, ktorý funguje podobne ako VPN a skrýva vašu skutočnú IP adresu. „Privátny prenos dokáže zamaskovať IP adresu používateľa, čím zabezpečuje, že pri prehliadaní webu v Safari nikto vrátane Apple nevidí, kto ste a aké stránky navštevujete, a chráni tak vaše súkromie. S zapnutým Privátnym prenosom sa vaše požiadavky odosielajú cez dva samostatné a zabezpečené proxy servery. IP adresa používateľa zostáva pre poskytovateľa siete viditeľná len pri prechode prvým proxy serverom, ktorý prevádzkuje Apple. Druhý proxy server, prevádzkovaný nezávislým poskytovateľom, vygeneruje dočasnú IP adresu, dešifruje názov požadovanej stránky a pripojí vás k nej,” vysvetľuje Tomáš Břečka.

Prehľad o sledovaní aplikáciami

Ak si chcete zakázať určitým aplikáciám prístup k vašim údajom, odporúčame zapnúť funkciu Prehľad o sledovaní aplikáciami. Vďaka tomu budú všetky aplikácie vyžadovať váš súhlas s oprávnením na sledovanie, a vy sa tak môžete sami rozhodnúť, ktorým aplikáciám toto oprávnenie udeliť.

Touch ID a Face ID

Najefektívnejší spôsob, ako zabezpečiť svoje zariadenie a údaje, je využitie Touch ID a Face ID. Tieto slúžia k intuitívnemu a bezpečnému overeniu jednoduchým dotykom prsta alebo pohľadom. Údaje o vašom odtlačku prsta alebo tvári sa prevádzajú do matematického zápisu, ďalej sa šifrujú a používajú výhradne v Secure Enclave, čo je samostatný procesor úplne oddelený od zvyšku systému a má vlastné jadro a pamäť na vašom Macu, iPade alebo iPade. Prístup k týmto údajom nemá operačný systém na vašom zariadení ani žiadne aplikácie, ktoré na ňom bežia. Tieto údaje sa tiež nikdy neukladajú na servery Apple a nezálohujú na iCloud alebo niekam inam.