Vyšiel iOS 13 a môžete si ho stiahnuť

Deň, na ktorý sme čakali od konferencie WWDC, konečne nastal. Vyšla najnovšia verzia mobilného operačného systému Applu. Po viacerých beta verziách majú teraz možnosť stiahnuť si oficiálnu verziu do svojho iPhonu všetci užívatelia.

Servery pracujú na plné obrátky, Apple práve vydal oficiálnu verziu systému iOS 13 pre všetkých užívateľov. Môže teda chvíľu trvať, než sa vám podarí nový systém stiahnuť a nainštalovať. A kým sa tak stane, pripomenieme si najlepšie nové funkcie.

Ak si chcete nový systém stiahnuť, otvorte Nastavenia > Všeobecné > Aktualizácia softvéru.

Aj keď by táto aktualizácia nemala viesť k žiadnej strate dát, radšej neriskujte a pred updatom si urobte zálohu. Svoje dáta si môžete uložiť v iCloude alebo do počítača pomocou iTunes.

Tmavý režim

Dlhoočakávaný tmavý režim je konečne tu. V tmavých farbách je dostupný nielen celý systém, ale aj natívne aplikácie. Pozadie sa môže tiež zmeniť na tmavšiu verziu. Automatické prechody medzi tmavým a svetlým režimom, ktoré poznáme z macOS Mojave, nájdeme teraz aj v iOS. A vývojári tretích strán ich môžu zakomponovať do svojich aplikácií.

Nová aplikácia Fotky s ľahšími úpravami

Výkonná umelá inteligencia umožňuje jednoduchšie vytváranie rozličných kolekcií fotiek. Nové funkcie aplikácie Fotky zahrňujú okrem iného ročné, mesačné a denné zoradenia fotiek, úprava fotiek je teraz jednoduchšia a transparentnejšia.

Sign in with Apple

Funkcia Sign in with Apple je kombináciou tých najlepších riešení dostupných na trhu a predstavuje bezpečnosť celého ekosystému Applu. Ponúka jeden z najpohodlnejších a najbezpečnejších systémov pre registráciu.

Pri registrácii si môžete vybrať medzi použitím svojej e-mailovej adresy alebo vytvorením úplne nového náhodne priradeného účtu. A pokiaľ ide o zdieľanie vašej polohy, nemusíte mať obavy, je skrytá pred zvedavými pohľadmi. Funkcia je doplnená možnosťami bezpečného prihlásenia prostredníctvom Touch ID a Face ID.

Pripomienky

Nový dizajn a inteligentnejšie funkcie Pripomienok posúvajú užívateľský zážitok z tejto aplikácie na novú úroveň a umožňujú vám zorganizovať si svoj rozvrh rýchlejšie a jednoduchšie. Vďaka integrácii s aplikáciou Správy môžete zdieľať svoje úlohy ľahko a okamžite s ostatnými.

Správy

Nový systém prináša vyspelejšie možnosti tvorenia identity prostredníctvom vybraného mena, fotky, Memoji a Animoji. Je len na vás, s kým budete svoje nové detaily zdieľať. Navyše si môžete z Memoji vytvoriť rôzne sady nálepiek pre použitie v Správach, Maili a ďalších natívnych aplikáciách.

Siri

Hlas Siri je teraz prirodzenejší a Skratky Siri majú niekoľko nových možností prispôsobenia.

CarPlay

Aj keď nie je absolútnym favoritom výrobcov áut, CarPlay prináša tento rok množstvo nových funkcí. Dashboard dostal nový dizajn a je vybavený automaticky sa meniacim svetlým a tmavým režimom. Apple Music a Kalendár tiež dostali úplne nový dizajn a funkciu Hey Siri môžete využiť už aj v aute.

Nové funkcie AirPods

Za všetko môže Siri. Vďaka nej sa teraz AirPods môžu rozhodnúť prečítať vám v príhodnú dobu prichádzajúce správy. Okrem toho je teraz možné slúchadlá zdieľať a k jednému zariadeniu pripojiť dva páry AirPods.

Klávesnica QuickPath

Po výrazných zmenách v iOS 11 dostáva klávesnica iOS zariadení znova zásadnejší update. Vzhľad zostáva rovnaký, klávesnica QuickPath ale umožňuje písať posúvaním prsta po displeji.

Úprava textu

Textové úpravy sú teraz jednoduchšie vďaka novým gestám pre kopírovanie, vkladanie, odvolanie a obnovenie akcie.

Vyšší výkon

Nový systém prináša rýchlejšie fungovanie Face ID, menšie balíky dát a veľkosti súborov v App Store, rýchlejšie spúšťanie aplikácií a inteligentné nabíjanie.

Kompatibilita

iOS 13 si môžete nainštalovať na týchto zariadeniach: iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max a iPhone XR, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPod touch (7. gen.)