Vyšiel systém macOS Catalina

Okrem iOS a iPadOS sme netrpezlivo očakávali aj verziu macOS 10.15 s názvom Catalina.

Aj keď by táto aktualizácia nemala viesť k žiadnej strate dát, radšej neriskujte a pred updatom si urobte zálohu svojho Macu. Zapnite synchronizáciu s iCloudom a na zálohovanie použite Time Machine.

Aktualizáciu spustíte tak, že otvoríte Systémové nastavenia > Aktualizácia softvéru.

Aplikácie Apple Music, Apple Podcast a Apple TV

Aplikácia iTunes nezmizla, v macOS Catalina je len rozdelená na tri rôzne aplikácie. Je len málo užívateľov, ktorí by stratu iTunes naozaj oplakali, a Apple sľubuje, že nové aplikácie sa budú jednoduchšie a lepšie používať.

Aplikácia Apple Music, ktorú poznáme z iOS, poskytne rovnaký zážitok teraz aj na Macu: nájdete tu stiahnutú a zakúpenú hudbu. A do iTunes Music Store sa dostanete jedným kliknutím.

Úplne nová aplikácia Apple TV nahradí iTunes Movies. Podobá sa Netflixu (ktorý má v skutočnosti rovnaký dizajn na Apple TV), má však ďalšiu kľúčovú rolu: užívatelia z nej majú prístup do služby Apple TV +, ktorá bola spustená v septembri v USA.


Samostatná aplikácia Apple Podcast prináša rovnaké funkcie ako karta podcast v iTunes, ale v rozšírenej verzii. V aplikácii je k dispozícii viac než 700 000 podcastov. Nájdete tu personalizované oznámenia o nových epizódach, budete môcť objavovať mnoho nových kategórií či zbierok a obnovou prejde aj vyhľadávanie.

Sidecar

So Sidecar môžete iPad používať ako rozšírený displej pre Mac a veľmi presný tablet na kreslenie v podporovaných aplikáciách. Užívatelia na cestách môžu mať vďaka Sidecar rozšírený displej stále so sebou a môžu si rozdeliť prácu na dva displeje, kdekoľvek sa nachádzajú. Keď je iPad spárovaný s Apple Pencil, môžete ho využiť na kreslenie, anotovanie alebo písanie v ktorejkoľvek aplikácii pre Mac, ktorá podporuje ako vstup stylus. Detaily sa dočítate na našich stránkach.

Čas pred obrazovkou

Táto funkcia sa najprv objavila v iOS 12, jej verzia pre Mac dokáže prakticky to isté ako mobilná verzia. Okrem štatistiky si tu môžete nastaviť Odpočinok, Limity pre apky a Vždy povolené aplikácie.

Podpora pre vývojárov

S macOS Catalina sú k dispozícii nové rozhrania API a nástroje pre vývojárov, vďaka ktorým je neuveriteľne ľahké previesť aplikácie pre iPad na Mac. Od jesene môžu užívatelia očakávať, že na Mac dorazia ďalšie obľúbené aplikácie, vrátane Jira Cloud, Twitter a Asphalt 9.


Ďalšie funkcie

  • Fotky inteligentne zobrazujú najlepšie zábery užívateľa, a prinášajú tak skvelý zážitok z prehliadania.
  • Safari má aktualizovanú úvodnú stránku, ktorá používa návrhy Siri, aby zobrazovala často navštevované stránky, záložky, záložky iCloud, zoznamy na prečítanie a odkazy poslané cez Správy.
  • Mail v macOS Catalina dostáva možnosť blokovať e-maily od vybraného odosielateľa, skryť príliš aktívne vlákna konverzácie a odhlásiť sa z komerčných mailing listov.
  • Poznámky majú teraz úplne nové zobrazenie galérie, výkonnejšie vyhľadávacie nástroje a ďalšie možnosti spolupráce.
  • Pripomienky sú prepracované a získali úplne nové užívateľské rozhranie, ktoré uľahčuje vytváranie, organizáciu a sledovanie pripomienok.

Nový systém macOS Catalina si môžete nainštalovať na tieto zariadenia:

  • 2017 iMac Pro a novší,
  • 2015 MacBook a novší,
  • 2013 Mac Pro a novší,
  • 2012 iMac a novší,
  • 2012 MacBook Air a novší,
  • 2012 MacBook Pro a novší,
  • 2012 Mac mini a novším.

Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.