Základné pravidlá nabíjania iPhonu

Majitelia iPhonu si svoj telefón nabíjajú každý deň, takže si nepochybne všimnú, pokiaľ nabíjanie začne byť pomalšie než obvykle. Aký je dôvod pomalého nabíjania?

Ako dôsledok smartfónovej revolúcie sme si vypestovali  zvyky ako naplánované odosielanie správ, expertné využitie filtrov na Instagrame a každodenné nabíjanie batérie. Ten posledný sa týka všetkých, dnes už to ani nie je zvyk, ale rutina.

Vďaka tejto rutine si ľahko všimneme, či je nabíjanie telefónu rýchle alebo pomalšie než obvykle. iPhony odhadom potrebujú na nabitie 2,5 – 3 hodiny v závislosti od modelu. Spôsob nabíjania nie je konštantný, keďže lithium-iontové batérie nemajú rady, keď sú úplne prázdne alebo naplno nabité. Preto keď dosiahnu úroveň 80 %, prejdú na udržovacie nabíjanie.

V tomto rozmedzí je aj spotreba prúdu pomalšia. Kapacita klasickej Apple nabíjačky je 5 W pri intenzite prúdu 1 A. Ak máte pocit, že je to príliš pomalé, môžete nabíjať iPhone nabíjačkou k iPadu, pri 12 W a 2,4 A alebo dokonca novou nabíjačkou od MacBooku. Aj keď v servise vám povedia, že tento spôsob nie je pre iPhone vhodný, Apple ho oficiálne uznáva.

Pokiaľ máte pocit, že iPhone sa nabíja pomaly, nemusíte hneď bežať do obchodu pre nabíjačku na iPad. Stačí vylúčiť faktory, ktoré by mohli nabíjanie spomaľovať. Pochopiteľne, v prvom rade treba mať originálnu nabíjačku. Rôzne napodobeniny nie sú len pomalšie, ale môžu vaše zariadenie aj poškodiť.

V prípade, že nemáte originálny napájací adaptér od Applu, svoj iPhone môžete nabíjať aj cez USB port svojho počítača. Najpohodlnejšie riešenie nabíjania počas práce je Lightning Dock, najmä keď vezmete do úvahy, že starší štandard USB 2.0 poskytuje pomalšie nabíjanie a novšie štandardy ako 3.1 alebo Thunderbolt 3 nabíjajú rýchlejšie.

Nezabudnite skontrolovať aj kábel samotný. Pokiaľ je Lightning kábel poškodený, nabíjanie môže byť pomalšie. Neoriginálne káble môžu spôsobovať problémy tiež. Zmena zafarbenia na konci kábla znamená kontamináciu. Pokiaľ nájdete škvrny na koncovke, skontrolujte aj port.

Blíži sa leto a treba si preto pripomenúť, že horúce počasie rýchlemu nabíjaniu nepomáha. Teploty medzi 30 – 40°C prehrievajú aj váš telefón. Batérie teplotné výkyvy neznášajú dobre a veľmi vysoké teploty ich môžu aj zničiť. Keďže samotné nabíjanie zariadenie zohrieva, nie je dobrý nápad nabíjať iPhone počas letných mesiacov v aute alebo v púzdre. 

Našťastie inžinieri v Appli na to pamätali, a tak keď pripojíte kábel do autozapaľovača, telefón ukáže, či sa nabíja alebo nie. Pri prehriatí sa nabíjanie automaticky pozastaví.

Zhrnutie na záver: pokiaľ chcete nabíjať svoj iPhone čo najrýchlejšie a najbezpečnejšie, zabudnite na neoriginálne nabíjačky, pravidelne čistite svoje Lightning káble a porty a chráňte telefón pred prehriatím. Tak zostane vaše zariadenie aj naďalej v dobrej kondícii.