Zbavte sa duplicitných súborov na Macu

Bez ohľadu na to, aký veľký je váš SSD disk, jedna vec je istá: úložiska nie je nikdy dosť. Máme pre vás tip, ktorý vám môže pomôcť.

Či už používate svoj Mac na zábavu, alebo najmä prácu, duplicitné súbory dokážu zaplaviť každý počítač. Či už kópie vytvárate úmyselne alebo nechtiac, vaše úložisko môže byť čoskoro plné.

Aj keď je optimalizácia úložiska v macOS naozaj skvelá, niekedy treba zakročiť osobne a urobiť hĺbkové upratovanie. O spôsobe, ako sa zbaviť nadbytočných systémových dát sme už písali,  ten si však neporadí s duplicitnými súbormi.

Vtedy sa môžete pokúsiť so súbormi vysporiadať „holými rukami“ alebo oveľa jednoduchšie a automaticky. V tom vám môže aplikácia Duplicate File Finder Remover, v bezplatnej alebo profi verzii.

Našťastie aj bezplatná verzia tejto aplikácie dostupnej v Mac App Store dokáže viac než len nájsť a odstrániť duplikáty. Vybrať si môžete z viacerých možností ako minimálna veľkosť súboru, náhľad, vypísanie podobných adresárov a záznam vymazaného obsahu.

Ak by vám to nestačilo, profesionálna verzia za 10,99 eur dokáže nájsť aj skryté súbory, odstrániť duplicitné adresáre alebo zlúčiť ich obsah. A navyše má naozaj praktickú funkciu obnovy, ktorá sa môže hodiť, ak vymažete niečo omylom. Ak chcete aplikáciu začať používať:

  • Navštívte Mac App Store alebo spustite App Store na svojom počítači a vyhľadajte v ňom aplikáciu Duplicate File Finder Remover. 
  • Po nainštalovaní kliknite na Open a aplikácia sa hneď spustí.
  • Na uvítacej stránke vyberte veľké zelené tlačidlo „+“, a zvoľte adresáre, ktoré chcete prehliadnuť, alebo vyberte tlačidlo „Scan Home Folder“ dole, ak chcete skontrolovať obsah celého počítača.

  • Povoľte aplikácií prístup na skenovanie.
  • Objaví sa pop-up okno s viacerými možnosťami, kým na pozadí už beží diagnostika.

  • Po niekoľkých sprievodných krokoch uvidíte zoznam duplicitných súborov a môžete ich po jednom prejsť.

Ak máte so skenovaním nejaké problémy, otvorte Help menu na hornej lište a vyberte Help Desk, kde budú všetky vaše otázky zodpovedané.