Ako to vyzerá s ďalšou generáciou CarPlay?

Už dlhší čas sa nemôžeme dočkať nového Apple CarPlay. Čo teda vieme?

Najprv čo je vlastne CarPlay

Apple CarPlay je užitočná vychytávka, ktorá umožňuje prepojenie tvojho iPhonu so systémom tvojho auta. Tým pádom máš prístup k rôznym funkciám a aplikáciám z iPhonu priamo na obrazovke svojho vozidla. Tu je niekoľko hlavných vecí, ktoré môžeš s pomocou Apple CarPlay robiť:

  • Navigácia: Môžeš používať Apple Mapy alebo iné navigačné aplikácie, ako sú Google Maps, priamo na obrazovke auta. To ti umožní ľahko nájsť cestu a dostať sa kamkoľvek potrebuješ.
  • Telefonovanie a správy: Môžeš volať, posielať a prijímať textové správy alebo dokonca používať hlasových asistentov, ako je Siri, aby si mohol byť v aute v bezpečí a stále komunikovať.
  • Hudba a podcasty: Prehrávanie hudby je tiež jednoduché. Môžeš počúvať svoje obľúbené pesničky z Apple Music alebo iných hudobných aplikácií a tiež streamovať podcasty , ktoré máš rád.
  • Správy na obrazovke: Apple CarPlay ti zobrazuje notifikácie z telefónu priamo na obrazovke auta, čo ti umožní zostať v obraze bez toho, aby si musel sťahovať oči z cesty.
  • Ovládanie pomocou hlasu: Môžeš používať Siri pre rôzne úlohy, ako je zadávanie adresy do navigácie, volanie kontaktov alebo dokonca nastavenie teploty v aute, čo uľahčuje ovládanie, zatiaľ čo riadiš.
  • Aplikácie tretích strán: Mnoho tretích strán vyvíja aplikácie pre Apple CarPlay, takže môžeš mať prístup k špecifickým aplikáciám, ktoré ti môžu byť užitočné.

Celkovo povedané, Apple CarPlay prináša pohodlie a bezpečnosť do tvojho vozidla tým, že umožňuje ľahký a bezproblémový prístup k funkciám tvojho iPhonu, bez toho, aby si musel odvádzať pozornosť od riadenia. Je to skvelý doplnok pre moderné vozidlá.

Ďalšia generácia CarPlay 2024?

Apple na svojom WWDC v roku 2022 predstavil úplne prepracovanú podobu CarPlay, ktorá by sa mala oveľa viac integrovať do kokpitu auta.

Podľa všetkého bude architektúra aj naďalej založená na mriežke ikon aplikácií, ale okrem toho pribudne množstvo nových funkcií. K dispozícii bude napríklad rozdelené zobrazenie, ktoré umožní mať v popredí viac aplikácií, a navyše bude jednoduchšie aplikácie prepínať. CarPlay budúcej generácie bude v niektorých vozidlách ponúkať napríklad aj ovládanie klimatizácie. Veľká zobrazovacia plocha naznačuje, že design bude modulárny, takže sa používatelia budú môcť rozhodnúť, kde sa čo bude zobrazovať. Systém CarPlay bude samozrejme musieť podporovať všetky druhy hardvérových riešení, takže bude dokonale fungovať aj vo vozidlách, kde je informačný a zábavný systém riešený veľkým stredovým displejom podobným iPadu.



Hlbšia integrácia

CarPlay môže prevziať úlohu továrenských informačných a zábavných systémov v automobiloch iba vtedy, ak bude integrovaný oveľa hlbšie ako súčasná verzia. Práve k tomu by malo dôjsť, pričom predchádzajúce vyhlásenia naznačujú, že iPhone bude s infotainment systémami v automobiloch komunikovať v reálnom čase. Okrem už spomínanej klimatizácie budú môcť elektromobily zobrazovať stav nabitia, vozidlá so spaľovacími motormi budú môcť zobrazovať stav paliva a dojazd, a to popri základných informáciách, ako sú rôzne teploty.

Personalizácia

Vzhľadom na to, že rôzne vozidlá majú rôzne veľkosti a usporiadanie displejov, je kľúčovou otázkou prispôsobenie. Zatiaľ nie je známe, do akej miery bude zabezpečené, ale na základe súčasných informácií sa zdá, že do značnej miery áno. Rôzne zdroje uvádzajú, že bude možné meniť nielen to, kde sa čo zobrazuje, ale aj napríklad písmo a jeho veľkosť. Ak to tak bude, bude to mať samozrejme vplyv na bezpečnosť jazdy, pretože každý vodič si bude môcť zvoliť také veľkosti písma, ktoré bude za všetkých okolností dobre čitateľné, čo pomôže udržať pozornosť na ceste.

Čerstvé novinky

Podľa najnovších správ sa predstavili podoby užívateľského rozhrania s rozsahom palubnej dosky v štýle Porsche a značky Aston Martin. Namiesto jednoduchého prevzatia informačného a zábavného centra a malých segmentov palubnej dosky boli prepracované všetky displeje vozidiel.


Ako je z fotiek zrejmé, motívy rozhrania a vizuálne poňatie sú pre každú značku odlišné. Inými slovami, ako majitelia Aston Martin, tak Porsche si budú môcť upraviť systém podľa svojich predstáv tak, aby po všetkých stránkach dobre sedel značke a konkrétnym vozidlám. Na čo sa teda konkrétne môžeme tešiť a kedy sa dočkáme? To zatiaľ stále nevieme, ale niečo nám hovorí, že kto si počká, ten sa dočká. A že sa máme na čo tešiť.


Pozri sa na rad iPhonov, s ktorými môžeš používať CarPlay


Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.