Najnovší Apple softvér bol predstavený - WWDC 23 prehľadne

Apple nás nešetril a predstavil hneď niekoľko zásadných noviniek. Aké? Pozri sa s nami na to najzaujímavejšie.

macOS - Sonoma

Apple predstavil macOS Sonoma, najnovšiu verziu svojho najpokročilejšieho operačného systému, ktorá prináša bohatú sadu funkcií, ktoré značne a veľmi múdro vylepšujú komplexný zážitok z Macu. Úžasné nové motion šetriče obrazovky a predovšetkým výkonné widgety otvárajú úplne nový spôsob, akým môžeš svoj Mac novo ovládať a personalizovať si ho podľa svojich predstáv.

Užívatelia teraz môžu widgety umiestňovať priamo na plochu, pracovať s nimi jednoduchým kliknutím a vďaka čaru Continuity mať prístup k rozsiahlemu ekosystému widgetov pre iPhone iPhone na Mace. S novým macOS Sonoma sa napríklad aj videokonferencie stávajú oveľa pútavejšími než kedykoľvek predtým a to predovšetkým vďaka novým funkciám, ktoré ti pomôžu prezentovať na jedinku, nech už si kdekoľvek na svete. Ako prvý je napríklad Presenter Overlay, ktorý vie umiestniť prezentujúceho spoločne so zdieľaným obsahom (tabuľky, prezentácie, obrázky) priamo do hovoru.



Ďalšia taká funkcia je Reactions, ktorá umožňuje používať zábavné videoefekty spúšťané gestami a to priamo vo filmovej kvalite. Významné aktualizácie prichádzajú aj do prehliadača Safari a posúvajú zážitok z webu na vyššiu úroveň. Profily novo v Safari umožňujú prehliadanie oddelené medzi viacerými témami alebo projektmi a webové aplikácie poskytujú rýchlejší prístup k obľúbeným webom.

Apple dává hrám zelenú

Vďaka extrémnym výkonom najnovších čipov (Apple M1, M2) majú používatelia k dispozícii na každom novšom Macu neuveriteľný grafický výkon. Novo si tak môžeš zahrať náročné hry so skvelým výkonom, dlhou výdržou batérie a dych vyrážajúcim obrazom. Vývojári naďalej využívajú výhody technológie Metal 3 a prinášajú na Mac nové zaujímavé tituly. Za zmienku určite stojí Death Stranding Director's cut, Stray, Fort Solis, World of Warcraft: Humankind alebo >Resident Evil Village: Elex II. Aby sa uľahčilo prevádzanie hier z iných platforiem na Mac, predstavuje Metal novú sadu nástrojov na prenášanie hier, vďaka ktorej odpadajú mesiace počiatočnej práce a vývojári si môžu v priebehu niekoľkých dní overiť, ako dobre by ich súčasná hra mohla na Macu bežať. Výrazne sa tiež zjednodušuje proces konverzie herných shaderov a grafického kódu tak, aby plne využívali výkon čipov, čím sa výrazne skracuje celková doba vývoja.

MacOS Sonoma tiež zavádza nový herný režim Game Mode , ktorý prináša optimalizovaný herný zážitok s plynulejšími a konzistentnejšími snímkovými frekvenciami, pretože zaisťuje, aby hry dostali najvyššiu prioritu na CPU a GPU. Vďaka režimu Game Mode je hranie na Macu ešte viac pohlcujúce - dramaticky znižuje latenciu zvuku so slúchadlami. target="_blank">AirPods a výrazne znižuje vstupnú latenciu s populárnymi hernými ovládačmi (ako sú tie pre Xbox a PlayStation) zdvojnásobením vzorkovacej frekvencie Bluetooth. Herný režim Game Mode funguje s akoukoľvek hrou, vrátane všetkých najnovších a pripravovaných hier pre Mac.

Nový iOS 17

Nová verzia iOS 17 pre iPhone prináša zásadné aktualizácie komunikačných aplikácií, jednoduchšie zdieľanie pomocou AirDropu, inteligentnejšie zadávanie textu a nové možnosti s aplikáciami Journal a StandBy.

Aplikácia Telefón sa dočkala veľkej aktualizácie v podobe personalizovaných kontaktných tapiet, ktoré používateľom poskytujú nový spôsob, ako si upraviť dizajn prostredia telefónu. Užívatelia si teraz môžu prispôsobiť ako budú ich kontakty vyzerať, čo prináša úplne nový dizajn prichádzajúcich hovorov. Môžeš si novo vybrať z pôsobivých efektov fotografií alebo Memoji. Rovnako tak je zaujímavé nastavenie fontov a farby písma. Takzvané Contact Posters budú k dispozícii aj pre aplikácie tretích strán.

Nová funkcia Live Voicemail umožňuje používateľom zobraziť prepis doručených správ v reálnom čase. Hovory, ktoré operátori identifikujú ako spam, sa nezobrazia ako Live Voicemail a namiesto toho budú okamžite odmietnuté. Vďaka výkonu Neural Enginu je prepis Live Voicemailu vykonávaný priamo v zariadení a zostáva tak celkom súkromný.

AirDrop všetci asi poznáme - umožňuje jednoducho zdieľať súbory alebo fotky s kamarátmi v priebehu niekoľkých sekúnd. S príchodom iOS 17 sa ale využitie AirDrop posúva na úplne novú úroveň a o nové, ďalšie spôsoby zdieľania. Novinka NameDrop umožňuje používateľom ľahko zdieľať kontaktné informácie jednoduchým priblížením iPhonu alebo Apple Watch k sebe. Rovnakým gestom môžeš tiež zdieľať obsah alebo spustiť SharePlay, počúvať hudbu, sledovať film alebo hrať hry.



iOS 17 naďalej predstavuje úplne novú a podarenú funkciu StandBy, ktorá užívateľom poskytuje na ležato zobrazené fullscreen prostredie so základnými informáciami (ako je budík, hodiny, práve hrajúca hudba), ktoré môžeš sledovať pohodlne z diaľky a napríklad sa ti nabíja. StandBy sa skvele hodí na nočný stolík, kuchynskú linku alebo pracovný stôl a je možné si ho prispôsobiť tak, aby zobrazoval množstvo pôsobivých štýlov hodín, obľúbených fotografií alebo widgetov. Vďaka podpore živých aktivít, Siri, prichádzajúcich hovorov a väčších oznámení je iPhone vďaka StandBy režimu pri pohľade na diaľku ešte užitočnejší ako kedykoľvek predtým. A pri nabíjaní pomocou MagSafe si StandBy pamätá užívateľom preferované zobrazenie. StandBy je možné kedykoľvek ľahko aktivovať kliknutím na obrazovku a na iPhone 14 Pro s displejom Always-On je k dispozícii neustále.



Samozrejme toho iOS 17 prinesie ešte oveľa, oveľa viac. Určite si teda oplatí si počkať, zanedlho vyjde ťažká Beta verzia pre širokú verejnosť (ale musíš sa o ňu uchádzať), teda verzia, ktorá ešte nie je plnehodnotne hotová, má nejaké muchy, ale môže si ju každý vyskúšať. A na tú úplne finálnu verziu sa môžeš tešiť na jeseň, kedy má oficiálne vyjsť hotová a pre úplne všetkých.

iPadOS 17 pre iPad prináša novú úroveň personalizácie a všestrannosti

Prepracovaná zamykacia obrazovka, interaktívne widgety, nové inteligentné funkcie v PDF a poznámkach, aktualizácia aplikácií Správy, FaceTime a Safari a úplne nová aplikácia Zdravie. To je nový iPadOS 17.

Widgety sú v novom iPadOS 17 interaktívne a umožňujú používateľom plniť úlohy jednoduchým kliknutím. Užívatelia môžu napríklad priamo z widgetu rozsvietiť svetlá, prehrať pesničku alebo označiť pripomienku za splnenú v danom okamihu. A vďaka aktualizáciám WidgetKitu môžu vývojári do svojich widgetov zabudovať ďalšiu novú interaktivitu. Interaktívne widgety sú teraz k dispozícii na zamykacej obrazovke a domovskej obrazovke, čo uľahčuje vykonávanie akcií a získavanie užitočných informácií na prvý pohľad. Na uzamykacej obrazovke widgety plynule splývajú s tapetou vďaka adaptívnemu tónovaniu, ktoré optimalizuje čitateľnosť.

Nový zážitok zo zamykacej obrazovky

Vďaka plnému využitiu displeja iPadu si teraz môžu užívatelia prispôsobiť zamykaciu obrazovku tak, aby bola osobnejšia, užitočnejšia a krajšia. Bohaté nové fotografické funkcie umožňujú používateľom nastaviť na zamykaciu obrazovku svoje obľúbené obrázky a štylizovať ich novými spôsobmi. Užívatelia si môžu vybrať fotografiu zo svojej osobnej knižnice, dynamickú sadu fotografií, ktoré sa náhodne menia v priebehu dňa, alebo Live Photo pre plynulý spomalený efekt, kedykoľvek prebudí iPad. Užívatelia si môžu vybrať tapetu z galérie zamykacej obrazovky, ktorá bude na veľkom plátne iPadu vyzerať úchvatne, vybrať si zo sady výrazných štýlov písma a farieb a prispôsobiť si vzhľad dátumu a času alebo vytvoriť jedinečné návrhy pomocou obľúbených emoji a farebných kombinácií. Do systému iPadOS prichádzajú Živé aktivity, ktoré používateľom umožňujú mať priamo zo zamykacej obrazovky prehľad o veciach, ktoré sa dejú v reálnom čase, napríklad o športovom stretnutí, cestovných plánoch alebo objednávke dodávky jedla.


watchOS 10 - zásadná aktualizácia pre Apple Watch

Apple predstavil watchOS 10, ktorý všetkým užívateľom Apple Watch prináša nový prístup k rýchlemu zobrazovaniu informácií pomocou nového dizajnového prvku Smart Stack, ktorý zobrazuje relevantné widgety presne vo chvíli, keď sú potrebné. Pre cyklistov prichádzajú nové metriky, zobrazenie tréningu a pripojenie Bluetooth pre merače výkonu, snímače rýchlosti a kadencie, zatiaľ čo turistom ďalej pomáhajú nové funkcie Compass Waypoints a Mapy. Aplikácia Mindfulness ponúka ďalšie nástroje na podporu duševného zdravia. watchOS 10 je dnes k dispozícii ako vývojárska beta verzia a na jeseň bude k dispozícii ako bezplatná aktualizácia softvéru úplne pre všetkých. Takže sa máš na čo tešiť.



Tak to by bolo za nás z WWDC zatiaľ všetko. Veríme, že sme ti priniesli výdatný článok, ale informácií o všetkých možných novinkách je ešte hromada. Preto bude najlepšie, keď nás budeš sledovať pravidelne, nech ti neunikne žiadne ďalšie čítanie. Dúfame, že sa s nami tešíš na ďalšie novinky a pri budúcom článku sa na teba tešíme.


Pozri sa na ďalšie články


Si tu správne! 😉
iSTYLE a m:zone sa spájajú.

Od 1. decembra sa staneme súčasťou iSTYLE rodiny a Apple svet bude pre teba ešte bližšie. Klikni nižšie pre viac informácií o spojení spolu s dôležitými informáciami.